Hebt u een architect nodig voor uw bouwproject met hout?

29.11.2019

In België hebt u niet alleen een bouwvergunning nodig, maar u bent ook verplicht om u te laten begeleiden door een architect.

De bouwvergunning is verplicht en wordt in Wallonië bepaald op basis van de nieuwe Code du développement Territorial:

De architect is verplicht voor 2 belangrijke taken van het bouwproces: het ontwerp (plannen…) en de controle op de uitvoering van de werken. Daarnaast kan de architect ook andere taken uitvoeren, zoals het opstellen van het lastenboek, metingen… U vindt meer informatie op de website van de Orde van Architecten:

Construire en bois : le rôle de l’architecte

Le rôle de l’architecte est obligatoire pour 2 missions : la conception (plans, …) et le contrôle de l’exécution des travaux. D’autres missions peuvent être réalisées par l’architecte, comme des cahiers des charges, des métrés, … Des informations complètes sont disponibles sur le site de l’Ordre des Architectes :

De architect is vaak de technische referentie van uw bouwproject en dit zowel voor de zeer technische elementen zoals de bouwkundige details, de keuze van isolatiematerialen, bouwmaterialen en het advies inzake energie, de EPB, veiligheid, akoestiek…

Bouwen met hout: de functie van de architect

Bij Stabilame leggen we de nadruk op het echte werk van de architect. Hierdoor vormt het bedrijf een belangrijke toegevoegde waarde voor een woning van hoogwaardige kwaliteit.

  • Plannen die zijn geïnspireerd op de omgeving van de woning: het reliëf van het terrein, de oriëntatie van de bouwgrond, bestaande gebouwen in de nabijheid van het toekomstige huis…
  • Een gepersonaliseerde architectuur, in functie van uw levensstijl, de samenstelling van uw gezin, uw visie op de toekomst… of uw professionele verplichtingen.
  • De architectonische kwaliteit (volumes, platte daken of zadeldaken…) is afhankelijk van uw verwachtingen (moderne, klassieke, tijdloze… stijl) en de architecturale stijl die eigen is aan elke architect.

Moet mijn architect gespecialiseerd zijn in hout om te kunnen bouwen met hout?

Het ontwerp van een houten gebouw verschilt van een “traditioneel” bouwproject met cement en bakstenen. Het is dan ook belangrijk dat uw architect open staat voor deze nieuwe manier van bouwen. Soms kan een “houtbedrijf” dat al lange tijd actief is en over de nodige technische kennis beschikt, uw architect ondersteunen en zal een goede technische samenwerking tussen de architect en het houtbedrijf leiden tot een mooi project.

Het is zeer interessant om beroep te doen op een architect die is gespecialiseerd in hout, aangezien hij waarschijnlijk goed op de hoogte is van het houtsysteem dat u interesseert. Dankzij een goede kennis van een bouwsysteem met hout, kan u er de technische voordelen uit halen. Daarnaast kan u de structuur ook optimaliseren op financieel vlak, zodat u uw budget beter kunt beheersen.

Een geslaagd bouwproject is te danken aan drie partijen: uzelf, uw architect en uw aannemer…

We raden u aan om uw architect in te schakelen aan de start van uw project en hem duidelijk uit te leggen wat uw wensen en behoeften zijn. Bespreek duidelijk uw budget, zijn honoraria…

Bouwen is ook een menselijk avontuur. Daarom is het van essentieel belang dat er een goede verstandhouding bestaat tussen alle partijen…

Wilt u meer weten over uw toekomstige houten constructie? Neem contact op met ons.